Financial

Friday, October 17, 2008

Chris Cantell Discusses Financials: Kontrola na finansiskiot sektor
by kristina leskova


Planot za spasuvanje beše uspešno donesen od strana na administracijata na Dzordz Buš, kako i od samiot nego.Vladata obezbedi 700 bilioni dolari da se otkupat dolgovite od bankite i drugite institucii. Ova treba da pomogne da se potkrepne finansiskata kriza. Ovoj plan beše poddržan od strana na 263 pretstavnici i 171 bea protiv. Depresijata isto taka ja zagrozi i evorpskata ekonomija. Nikoj ne znae kolkav e rizikot koj visi vo ovaa kriza. Ako prodolži može da se zakani i na proizvodstvoto i uslugite. Hipotekarnite krizi vo Amerika traat poveke od edna godina, no sam pred nekolku nedeli predizvikaa seriozni šteti. Nekoi od najgolemite banki bankrotiraa kako Liman Brakata i Wašington Mutual. Najgolemata osiguritelna kompanija dobi od vladata 85 milioni dolari i tie go spasija AIG od bankrot. Drugi banki bea nacionalizirani. Planot za spasuvanje planira da otpuška pari vo sekvenci, od koi 250 bilioni dolari treba da bidat pušteni vednaš. Prihodite na finansiskite menadzeri se ograničeni i visoka kompenzacija na pari e zabraneta. Edna od pričinite za finansiskite krizi e nesposobnosta da se isplatat hipotekite. Planot za spasuvanje treba da gi osposobi lugeto da obezbedat pogodni plakanja.
Sé uÅ¡te stoi otvoreno praÅ¡anjeto Å¡to ke se sluči so Fannie Mae i Freddie Mac. Ovie hipotekarni giganti bea prezemeni od vladata po ogromnite zagubi. Vladata saka da go poddrži i pazarot so nedvižnosti no druga rabota e da se obezbedi i maksimalen profit na akcionerite. Kako ke prodolži planot zavisi od toa koj ke pobedi na izborite - MekKein i Obama. No ne e bitno koj ke pobedi, edno e sigurno, finansiskata industrija ke bide poveke pod kontrola.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/financial_meltdown_regulation;_ylt=Ano9YJZCzZKZGYv8scA2C5ms0NUE

by kristina leskova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home