Financial

Wednesday, October 15, 2008

Chris Cantell Discusses Financials: Izborot na Polson
by Claudia Sonea


Vladiniot plan za spasuvanje vreden 700 bilioni dolari veke sozdava kontroverzii nad ona koi banki treba ili ne treba da se spasat od parite na danocnite obvrznici. Sekretarot za finansii odbra privremen vodač na proektot sé duri ne završat izborite i Senatot ke reši koj ke bide postojaniot. Sepak, negoviot izbor se čineše subjektiven i beše ostro kritikuvan od nekoi luge.
Nil Kaškari, Stiv Šafran, Den Dzester i Ken Vilson rabotea za Goldman Sachs, negovata poranešna firma. Tie site rabotea zaedno so Entoni Rajan, Dejvid Nejson i Bob Hojt smislija rešenija za ekonomskite krizi koi se smetaat za najlošite vo poslednata dekada. Kritičarite velat deka lugeto rabotat so zaštedite i krizite so zaemite od docnite 80ti i devedesetite ke bea mnogu podobar izbor. Glavno, Kaškari, poranešniot potpretsedatel vo kancelarijata na Goldman vo San Francisko, se smeta deka ne e soodveten vršitel na funkcijata, i pokraj toa što toj e glavniot odgovoren za uspehot na HOPE Now programata lansirana vo oktomvri 2007 godina od strana na finansiskiot sektor so cel da dobijat popovolni hipoteki od privatnite hipotekarni kompanii. Administracijata na Buš ja koristi programata kako primer od privatniot sektor koj uspešno se soočuva so padot na cenite na domovite.
I pokraj site studii, Kaškari uspešno se zdobi so TRW Inc. kreirajki tehnologija za NASA vselenskite misii, dodeka finansiskiot sektor pomogna so Hope Now i go ima nazivot Sekretar za finansii za megunarodni raboti.
Kako vršitel na dolžnosta toj ke ja vodi Kancelarijata za finansiska stabilnost. Negoviot izbor pokažuva deka administracijata seriozno se zanimava so rabotata i se obiduva brzo da gi implementira merkite od programot za spasuvanje. Isto taka Fedaralnite rezervi prezemaa merki so cel da se obratat na nekoi od prašanjata pokrenati od krizite. Ostanete povrzani za poveke vesti!

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20081007/ap_on_bi_ge/meltdown_administration;_ylt=Auo2pTm6aTwd1zA_h00fexSs0NUE

by Claudia Sonea
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.



edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home