Financial

Thursday, July 31, 2008

Chris Cantell Discusses Financials: FED brzdí podozrivé praktiky s hypotékami
by Radka Konkolova

Spojené štáty čelia najhoršej kríze, aká už dávno v tejto oblasti nebola. Myslím, že za posledný rok sa táto situácia zmenila na zúfalú. Takže vláda a FED konečne začali vytvárať nejaké obmedzenia a ďalšie opatrenia, ktoré by mali pomôcť chorému hospodárstvu Štátov.

Veľmi dôležité pre občanov a politikov je vyriešiť problémy s bývaním, ktoré viedli ku kríze. FED je pripravená uverejniť svoje najviac očakávané nariadenia, ktoré by mali stabilizovať veľmi rozhádzaný americký peňažný systém. Myslím, že tieto problémy nastali kvôli správaniu sa amerických bánk. Tie nemajú také prísne požiadavky na svojich klientov ako európske banky. Takže sa pomerne často stáva, že nemajú priamy ani osobný kontakt so všetkými svojimi klientmi a pôžičky a hypotéky môžu byť sprostredkované externými pracovníkmi banky. A toto je dosť nebezpečné, lebo takmer každý Američan má nejaké peniaze, ktoré si požičal od nejakej štátnej inštitúcie, ale nie všetci sú schopní tieto peniaze vrátiť. Podľa mňa je takýto prístup bánk nezodpovedný. Banka by si svojho klienta najskôr mala overiť pred tým, ako mu požičia peniaze. Je dôležité, aby vedela či je klient schopný splácať pôžičku, či má nejaký majetok a pravidelný príjem. A keď si banka v tomto nemusí byť istá, objaví sa množstvo ľudí, ktorí budú chcieť ťažiť zo slepej dôvery banky či jej úradníkov. Takže veľa ľudí dlhy nespláca, lebo majú nízke alebo nemajú žiadne príjmy alebo skrátka preto, že sú nespoľahliví či nezodpovední. Možno si myslia, že sa nič nestane, keď nezaplatia. Ale banky majú stále tú možnosť, že im zhabú majetok, ktorý potom predajú pod cenu. A to je dosť nepríjemné, si myslím.

V poslednom čase je veľmi obľúbenou záležitosťou osobný bankrot. Veľa Američanov uprednostňovalo túto možnosť, pokiaľ sa v roku 2005 neobjavili prísnejšie pravidlá. Ale pre takmer tri pätiny z nich je to stále výhodné. Pre ľudí, ktorí nie sú schopní splácať pôžičky z dôvodu nízkeho alebo žiadneho príjmu, je riešením rozpredanie ich majetku bankou a následné odpustenie zvyšku dlhu. Ľudia, ktorí ale pravidelný príjem majú, musia zaplatiť takú sumu, ktorá by pokryla časť ich dlhov a druhá časť im je odpustená, takže títo si svoj majetok môžu ponechať.

Ďalším dôvodom, prečo ľudia v poslednom čase žiadali o viac peňazí z bánk a podobných inštitúcií, je fakt, že to bolo pre nich výhodné kvôli nízkej úrokovej miere. Takže boli motivovaní k tomu, aby si požičiavali a míňali peniaze či už na nákup domu, bytu, auta či exotickej dovolenky. A to preto, lebo poplatky vôbec neboli vysoké. A toto pomohlo spustiť vlnu silnej inflácie, lebo do obehu sa dostávalo čoraz viac peňazí.

Takže vďaka kríze banky zaznamenali obrovské straty a niektoré z nich sú dokonca na pokraji bankrotu. Tak ako 85 ročná banka s názvom Bear Stearns. Som celkom zvedavá na nové nariadenia, ktoré pripravil FED, a ako pomôžu túto krízu prekonať.

related story: http://biz.yahoo.com/ap/080708/fed_credit_crisis.html?.v=20

by Radka Konkolova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.<br><br><font size=2>These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.</font><br>

posted by Lucia Adamova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home