Financial

Tuesday, October 21, 2008

Chris Cantell Discusses Financials: Otkrieni detalite od planot za spasuvanje
by Milota Sidorova


Amerikanskata vlada otkri poveke detali od dolgo posakuvaniot paket so planot za spasuvanje. Samo nekolku momenti pred otvoranjeto na pazarite vo ponedelnikot, pretsedatelot Buš gi najavi prvite 125 bilioni dolari koi s e na pat da bidat iskeširani na devette najgolemi banki vo SAD. Tie ke dobijat suma od 25 bilioni dolari duri i ako go preživeale kreditniot krah bez nekoi poznačitelni šteti. Prva vo linijata e Bankata na Nju Jork Mellow koja veke pobara da mu prodade na Ministerstvoto za finansii akcii vo vrednost od 3 bilioni dolari. Isto kako i ostanatite slučai so Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chace, Bank of America, problematičnata Merrill Lynch, Citigroup, Wells Fargo Co i State Street Cor, vladata ke otkupi delovi od kompaniite.

Ne e iznenaduvanje toa što amerikancite ne sakaat privatniot sektor delumno da bide poseduvan i limitiran od strana na državata, pa taka administracijata moraše da smisli kompromis. Delovite koi vladata ke gi otkupi nema da bidat predmet na glasanje ili izbor, no tie ke im dadat priroritet vo otplakanje ako kompanijata ne uspee ili propadne. Bankite isto taka mora da gi prifatat ograničuvanjata na izvršnata kompenzacija.

Ako sé odi dobro, danočnite obvrznici ke bidat slobodni da go otkupat vladiniot del i da imaat del od idnata zarabotuvačka ili da gi otkupat nazad za mnogu povisoka cena. Državniot minister za finansii Polson saka da se pomognat duri i zdravi kompanii za da se otstrani "stigmata" od amerikanskata ekonomija.
Vladinite akcii ke keširaat 5% godišna dividenda koja ke porasne do 9% posle 5 godini - ovoj čekor ke gi spreči kompaniite da se potpiraat na federalnata pomoš mnogu dolgo vreme.

Dosega zboruvavme za samo nekolku zdravi finansiski dzinovi. Do krajot na 2008 godina vtoriot del od 125 bilioni dolari treba da stigne do smetkite na pomalite amerikanski banki. Treba da ima suma od 100 bilioni dolari da se pokrijat lošite imoti i paket od 350 bilioni dolari koi se predviduva deka ke se potrošat so diskrecija od sledniot pretsedatel.

I pokraj dolgoto traenje i mnogute očekuvanja, planot ne ja pottikna doverbata kaj investitorite i včera na pazarite beše zabeležan mal pad. Dow Jones se namali za 77 poeni otkako raketno se izviši za 936 poeni. LIBOR ili pozajmuvanjeto od banka na banka go zabavi svoeto dviženje vo vtornikot potpišuvajki deka bankite sé ušte se sprečuvaat od neproceneti zaemi.

Zaedno so planot, imaše dve novini isto taka. Najprvo imaše lansiranje na fond za osiguruvanje koj garantira novi prašanja od dolgovite na bankite ili bukvalno - celosna zaštita na parite vo slučaj na bankrot. FDIC isto taka veti neograničen depozit za nekamatnite smetki koi gi koristat biznisite da gi pokrijat plakanjata ili drugi trošoci. Finalniot od poslednite federalni čekori da se podobri ekonomijata treba da se sluči na 27mi oktomvri kupuvajki ogromna suma od kratkoročen dolg.

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20081014/ap_on_bi_ge/financial_meltdown;_ylt=AiMCvyjKfPBd3ZF7c7IVVSus0NUE

by Milota Sidorova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home