Financial

Wednesday, October 22, 2008

Chris Cantell Discusses Financials: Ekonomskite krizi se nikoj i ništo
by Barbora Misakova

value="http://www.youtube.com/v/k3v0faZRapE">
Celata situacija vo ekonomijata e pomalku smešna. Ne sakam ovoj blog da zvuči kako ironija na denešnite krizi, sé što sakam e da poglednam na situacijata od porazlična perspektiva. Site ja gledaat situacijata vo ekonomijata so brčki i zatemneti pogledi. I pokraj toa što go razbiram toa, sé ušte mislam deka toa ne e edinstveniot način na koj može da se gleda. Ne možam jasno da se setam kako sé započna, no site od nas znaat deka izgleda (od početok do kraj) kako domino. Edno nešto paga i potoa sé ostanato. Site se obiduvaat da ja soprat ovaa katastrofa, no žalosno e zatoa što ne e uspešno. Sekoj saka da bide heroj, koj ke ja podobri situacijata vo SAD ili na Evropskite pazari. No ekonomskite krizi se nikoj i ništo i lugeto se poveke isplašeni od toj zbor otkolku od efektite koi ke dojdat potoa. Vistinata e, deka ekonomiskite krizi se svetsko stapče koe stoi samo na edno svetsko pole so pčenka. Ne e važno kade živeete, vo koja banka vi bile skrieni parite - može da ve stigne nasekade. Se razbira Evropa e isplašena isto taka, no teško može da se reče za evropskite političari deka se zagriženi za parite na nivnite glasači ili za nivnite prenatrupani bankarski smetki! Verojatno nedelniot nastan trebaše da go dade odgovorot, no da bideme iskreni ne znam dali donese nekoj.

Evropskata unija vo nedelata gi obedini pretstavnicite na site nacii vo evro zonata. Celta na ovoj samit za finansiskite krizi beše privremeno da se garantira idniot dolg na bankite. Se razbira kako što obično se slučuva, celta e edna rabota, realnosta druga. Konečnoto rešenie e deka individualnite vladi ke treba da rešat što ponatamu. Pa togaš zošto se sretnaa vo Elisejskata palata vo Pariz, zošto cela taa parada? Da bidam iskrena tie može da si sedat pozadi svoite kompjuteri, da razgovaraat zaedno okolu dva časa i nivnoto rešenie ke bide istoto. Ušte poveke, tie može da zaštedat pari i da gi iskoristat istite da im pomognat na nacionalnite banki! Znam, znam, ova e luda i glupava ideja i političarite se državni pretstavnici koi treba sé da napravat javno. No kako i da e, da se smisli plan da im se pomogne na bankite so otkupuvanje na preferiranite akcii i da se izjavi deka spasuvanjeto na propadnatite banki se svrtuva vo nešto kako: "Konečno se soglasivme deka... individualnite vladi treba da go rešat problemot!" e ednostavno neverojatno! Ne znam za vas, no site ovie sostanoci i politički samiti me potsekaat na igra "Da se nadevame deka nema da se isplašime i deka ke znaeme točno što da napravime!"

related story: http://news.yahoo.com/s/ap/20081012/ap_on_bi_ge/eu_europe_crisis_summit;_ylt=At4wUCYfBBCz8dUd_ogTPfSs0NUE

by Barbora Misakova
for PocketNews (http://pocketnews.tv)
translated by Zivka Deleva

PocketNews is a new real-time news broadcaster delivering the latest and hottest news right to your pocket ! With global clients who want to be kept up to date, PocketNews is everyone's way of keeping in touch with the World.

These news are original content from young talents around the world and are selected for you by Chris Cantell.


edited by Beata Biskova

Labels: , , , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home